"Nasza Klasa" - forum dla absolwentów, rodzin, kolegów i znajomych
Grudzieñ 18, 2024, 15:24:32 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum zosta³o uruchomione dla absolwentów szkó³ podstawowych, ¶rednich i wy¿szych oraz dla ich rodzin, znajomych i go¶ci.
Zapraszamy

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Sokal, Zabu¿e, Tartaków i Komarów w woj. lwowskim  (Przeczytany 10273 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dziunek
Ekspert

Reputacja +0/-1

Wiadomo¶ci: 123

« : Styczeñ 30, 2008, 12:18:34 »

Film na DVD dla Ciebie
"Sentymentalna podró¿ do krainy ojców"

Na filmie dvd 70 minut po¶wiêcone jest zwiedzaniu zabytków i rozmowom z mieszkañcami na tematy historyczne w miejscowo¶ciach : Sokal, Zabu¿e, Tartaków i Komarów.

Koszt p³yty DVD = 30 z³ wraz z kosztami wysy³ki (przy przedp³acie na konto autora)  lub 40 z³ - p³atne listonoszowi przy odbiorze.

Zamówienia proszê sk³adaæ pod adresem:

sokal2@wp.pl

lub telefonicznie:    +48 94 340 60 06
                           +48 600 809 254

Video-Lux
Ekspert

Reputacja +0/-0

Wiadomo¶ci: 109

« Odpowiedz #1 : Luty 08, 2008, 01:28:10 »

Filmy historyczno-krajoznawcze:

Sokal k/Lwowa - intro do filmu:
http://rodowy.pl/video/sokal_intro.WMV

Sokal k/Lwowa -cerkiew pw. ¶w.Piotra i Paw³a:
http://rodowy.pl/video/cerkiew_pp.WMV

Zabu¿e k/Sokala - cerkiew pw. ¶w. Micha³a Archanio³a:
http://rodowy.pl/video/cerkiew_zab.WMV

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Studio Fotografii i Filmu "Video-Lux" w Koszalinie
http://videolux.republika.pl
e-mail: video-lux@wp.pl
tel.   94-340-60-06       
tel.kom.660-332-172

Ad
Zaawansowany u¿ytkownik

Reputacja +0/-0

Wiadomo¶ci: 43

« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 05, 2008, 09:19:20 »

Wilno, Lwów, powstania listopadowe i styczniowe, Orlêta Lwowskie,
- tylu prawdziwych polaków poleg³o w obronie tych ziem,
czy zostali zapomniani?
123beer2
Zaawansowany u¿ytkownik

Reputacja +0/-0

Wiadomo¶ci: 20

« Odpowiedz #3 : Grudzieñ 13, 2008, 10:13:18 »

w ¿aden sposób nie idzie dostaæ siê na tê stronkê pomys³ ok ale z serwerem trzeba co¶ zrobiæ. jak w koñcu uda mi siê zalogowaæ to napewno siê wypiszê na jaki¶ czas do momentu
polepszenia siê warunków

adamo7
Zaawansowany u¿ytkownik

Reputacja +0/-0

Wiadomo¶ci: 23

« Odpowiedz #4 : Marzec 27, 2009, 13:05:24 »

Matka Bo¿a Tartakowska Uzdrowicielka Chorych
=====================================,

Po II Wojnie ¦wiatowej, w Zwi±zku Radzieckim, w³adze komunistyczne niszczy³y wszystko to, co by³o zwi±zane z Bogiem i Jego kultem, Próbowali dokonaæ rzeczy niemo¿liwej, mianowicie wymazaæ z ludzkich serc wiarê w Boga, ich to¿samo¶æ oraz historiê.

Nie ominê³o to równie¿ Tartakowa, miasteczka niedaleko Sokala, w którym oddawano cze¶æ i szerzono kult Matki Bo¿ej Uzdrowicielki Chorych w Cudownym Obrazie. Sposoby walki z Bogiem, przera¿a³y swoj± okrutno¶ci±. Najpierw przesiedlono mieszkañców miasteczka i okolic. Na tym jednak nie poprzestano. Pod pretekstem braku pomieszczeñ gospodarczych, dla nowoutworzonego ko³chozu, zabrano siê do przebudowy ko¶cio³a na spichlerz zbo¿owy, tym samym dewastuj±c ¶wi±tyniê. Jednak wierni nie zostawili cudownego obrazu, wyje¿d¿aj±c zabrali to co najcenniejsze. W ten sposób obraz odnalaz³ siê w £ukawcu, w miejscowo¶ci niedaleko od Lubaczowa gdzie otoczono go nale¿n± mu czci±. Jednak w sercach by³ych mieszkañców Tartakowa, rozproszonych po ca³ej Polsce i równie¿ tych którzy zostali w Tartakowie, nadal ¿y³a nadzieja, wspierana modlitw±, ¿e Obraz powróci na swoje prawowite miejsce.

Prawie po piêædziesiêciu latach, 15 maja 2004 roku, Matka Bo¿a Tartakowska Uzdrowicielka Chorych w Swoim Cudownym Obrazie wróci³a na dawne miejsce kultu, gdzie przez d³ugie lata, wys³uchiwa³a modlitw i uzdrawia³a chorych. Brama sanktuarium zamurowana, wydawa³oby siê na wieczno¶æ, znów zosta³a otworzona, witaj±c powrót swojej Pani. W ten sposób Matka Bo¿a, kolejny raz potwierdzi³a, ¿e walka z Bogiem jest z góry skazana na niepowodzenie.

Minê³o ju¿ prawie dwa miesi±ce od momentu kiedy cudowny obraz powróci³ do Tartakowa. W ka¿d± niedzielê, po Mszy ¦wiêtej, z rado¶ci± zauwa¿amy jak w sercach ludzi wraca pamiêæ kultu Matki Bo¿ej Uzdrowicielki Chorych. Z ró¿nych miejscowo¶ci przyje¿d¿aj± ludzie z pro¶b± o modlitwê w intencji uzdrowienia dla nich albo ich bliskich.

Grupa pielgrzymów z W³och, która bra³a udzia³ w uroczysto¶ci intronizacji obrazu, wracaj±c do domu po audiencji u Ojca ¦wiêtego, mia³a powa¿ny wypadek samochodowy. Ku wielkiemu zdziwieniu innych, wszyscy wyszli z niego ca³o, poza lekkimi obra¿eniami. Jak sami pó¼niej opowiadali, w chwili wypadku, rozmawiali o Matce Bo¿ej Tartakowskiej, Której zawdziêczaj± swoje ocalenie.

Jerzy Piotrowski

adamo7
Zaawansowany u¿ytkownik

Reputacja +0/-0

Wiadomo¶ci: 23

« Odpowiedz #5 : Marzec 27, 2009, 13:12:15 »

Sokal - fotografie W³adys³awa Pitaka - maj 2007

Autorzy: Tatiana i W³adys³aw Pitakowie

Fotografie mo¿na publikowaæ na innych stronach w internecie, wydawnictwach papierowych i elektronicznych tylko przy zachowaniu przepisów prawa autorskiego i prasowego 

Informacja dla zainteresowanych turystyk±  w rejonie sokalskim:
  Jest do nabycia aktualny film na dvd , zawieraj±cy komentarze turystyczne i opisy, m.in. zabytków Sokala i Tartakowa .

Kontakt z autorami:

sokal2@wp.pl
Ad
Zaawansowany u¿ytkownik

Reputacja +0/-0

« Odpowiedz #6 : Marzec 11, 2010, 09:49:46 »

W³adys³aw P.
O ks. Stefanie Wrzo³ku dowiedzia³em siê od ks. Józefa Kornagi z £ukawca, którego pozna³em w pa¼dzierniku ubieg³ego roku, kiedy na kilka godzin zatrzyma³em siê w £ukawcu k/Lubaczowa- sanktuarium z cudownym obrazem Matki Boskiej z Tartakowa k/Sokala , Opiekunki Chorych i Cierpi±cych.

Pod koniec wojny ks. Wrzo³ek (proboszcz parafii w Tartakowie), w obawie przed profanacj± obrazu przez bandy ukraiñskie , powierzy³ obraz siostrom zakonnym, które w ukryciu przewioz³y go do Dêbicy i umie¶ci³y w kaplicy klasztornej.

W 1961 r. obraz przekazano parafii w £ukawcu, na pro¶bê osiad³ych tam mieszkañców Tartakowa. W tym okresie ks. Wrzo³ek (jako proboszcz Me³gwi, a potem Tomaszowa Lub.) wspólnie z ks. Kornag± z £ukawca k/Lubaczowa i biskupem Baziakiem zacz±³ czyniæ starania o koronacjê tego obrazu. Ks. Kornaga otrzyma³ od bpa Baziaka kilka z³otych monet austriackich do wykonania z nich 2 koron , z zadaniem doprowadzenia do koronacji obrazu. 30 lat pó¼niej koronowa³ go Jan Pawe³ II w dniu 3 VI 1991 r. w Lubaczowie.

Od 1990 r. obraz znajduje siê w g³ównym o³tarzu nowego ko¶cio³a w £ukawcu.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Marian Ziêba

Szanowny Panie W³adys³awie!
Z wielkim zaciekawieniem przeczyta³em Pana list,poniewa¿ dopiero teraz dowiedzia³em siê kilku niezmiernie fascynuj±cych epizodów
z ¿ycia ksiêdza Stefana Wrzo³ka. Ja w³a¶ciwie pamiêtam tyle, ¿e by³ On proboszczem i dobrym gospodarzem ,my¶lê o tym ¿e zajmowa³ siê rolnictwem.

By³em wtedy ch³opcem, mia³em bardzo traumatyczne prze¿ycia ,i w sze¶ædziesi±tym roku wyjecha³em z Me³gwi.
W tamtych latach ch³opaki na wsi nie mieli aparatów foto ,no i proboszcz nie by³ koleg± .

Nazwisko zapamiêta³em, w³a¶nie w zwi±zku z upraw± ziemi.
Mam jednak nadziejê ¿e w Me³gwi,w Kancelarii parafialnej znalaz³by Pan interesuj±ce Go tematy.

Serdecznie pozdrawiam i ¿yczê pomy¶lno¶ci!
Z powa¿aniem Marian Ziêba
Ad
Zaawansowany u¿ytkownik

Reputacja +0/-0

« Odpowiedz #7 : Marzec 11, 2010, 09:50:19 »

W³adys³aw P.

Znalaz³em w dokumentach rodzinnych metrykê urodzenia i chrztu mojego ojca podpisan± przez ks. Wrzo³ka z czasów, gdy w czasie II wojny by³ on proboszczem parafii w Tartakowie. Ojciec by³ chrzony 30-lat wcze¶niej, ale metrykê wystawi³ ks. Wrzo³ek w 1943 r.

Dla mnie jest to zdarzenie bardzo wa¿ne, gdy¿ w tym czasie (w obawie przez bandami UPA) wielu katolików przechodzi³o na greko-katolicyzm, a tu jest przyk³ad dowodz±cy du¿ej odwagi, gdy¿ wyznanie w tym czasie stanowi³o o narodowo¶ci. Dokument chrztu mojego ojca by³ wystawiony kilka dni po moim urodzeniu i byæ mo¿e by³ potrzebny do mojego chrztu w Sokalu.

Nie zdziwi³a mnie Pana informacja, ¿e pamiêta Pan ks. Wrzo³ka w zwi±zku z upraw± ziemi. Czy mo¿e Pan co¶ wiêcej na ten temat napisaæ? Czy to dotyczy ziemi parafialnej, czy ks. Wrzo³ek oddawa³ parafianom ziemiê w dzier¿awê.

W sprawie znalezienia fotografii z ks. Wrzo³kiem w okresie powojennym nie powinno byæ problemu, gdy¿ na wa¿niejszych uroczysto¶ciach parafialnych (chrzest, komunia, ¶lub, odpust) pojawia³ siê zwykle zawodowy fotograf i wierzê, ¿e uda mi siê za jaki¶ czas takie fotografie pozyskaæ.

Po co mi to wszystko?

To nie tylko ciekawo¶æ, ale równie¿ zamiar spopularyzowania tego kap³ana, który da³ wiele dowodów swojego patriotyzmu i odwa¿nego ¿ycia dla dobra innych ludzi.

serdecznie Pana pozdrawiam.
W³adys³aw

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Anna B

Witam,

W ko¶ciele pw. ¶w.Tomasza i ¶w. Stanis³awa w Piotrawinie pierwszym proboszczem po wojnie (1944-1958) by³ ks.pra³at Stefan Wrzo³ek, który wcze¶niej by³ proboszczem w Tartakowie ko³o Sokala.

S³ysza³±, ¿e ks. Wrzo³ek jest zwi±zany z histori± cudownego obrazu Matki Boskiej Tartakowskiej.

Na kilka dni przed wybuchem II wojny ks. Wrzo³ek wys³a³ do Rzymu dokumenty w sprawie koronacji cudownego obrazu. Potem wybuch³a wojna i ks. Wrzo³ek do 1944 r. by³ w Tartakowie. Kiedy w 1943-44 r. bandy UPA zaczê³y mordowaæ Polaków w okolicach Tartakowa wielu Polaków uciek³o do Sokala i dalej do Lwowa.

Podczas repatriacji Ks. Wrzo³ek powierzy³ cudowny obraz siostrom zakonnym, które w ukryciu przed sowietami przewioz³y go do swojego klasztoru w Dêbicy. Po wojnie ks. Wrzo³ek (bêd±c ju¿ w Piotrawinie) , przy wsparciu biskupa Baziaka i ks. Kornagi z £ukawca ponowi³ starania o koronacjê cudownego obrazu MB Tartakowskiej i w rezultacie dosz³o do tego w Lubaczowie podczas pielgrzymki Jana Paw³a II.

Nie widzia³am, ¿e ten obraz jest teraz w £ukawcu

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Zbigniew

...zaskoczony jestem tym listem i je¶li bêdê móg³ w jaki¶ sposób pomóc to bêdzie mi mi³o.Popytam znajomych i byæ mo¿e co¶ wynajdziemy dla kolegi.Obiecujê ,¿e bêdê trzyma³ rêkê na pulsie.

zbigniew
Ad
Zaawansowany u¿ytkownik

Reputacja +0/-0

« Odpowiedz #8 : Marzec 11, 2010, 09:50:44 »

W³adys³aw P.

Jestem dobrej my¶li i wierzê, ¿e uda siê Panu co nieco dowiedzieæ o tym ksiêdzu, a mo¿e nawet zdobyæ jakie¶ fotografie z jego podobizn±. zapraszam Pana do strony www, gdzie jest trochê informacji na temat losów ks. Wrzo³ka i cudownego obrazu Matki Boskiej Tartakowskiej:

1. Kult Matki Bo¿ej Tartakowskiej: http://www.sokal.fora.pl/ilkowicze-tartakow-komarow-i-okolice,4/kult-matki-bozej-tartakowskiej,20.html 

2. Ko¶ció³ w Tartakowie w 2007: http://www.sokal.fora.pl/ilkowicze-tartakow-komarow-i-okolice,4/kosciol-w-tartakowie-w-2007-fotografie-t-i-w-pitakowie,106.html 

3. Ks. Stefan Wrzo³ek: http://www.sokal.fora.pl/sanktuarium-matki-boskiej-z-tartakowa-w-lukawcu,16/ks-stefan-wrzolek,373.html 

4. Ks.pra³at Józef Kornaga-Kustosz sanktuarium w £ukawcu: http://www.sokal.fora.pl/sanktuarium-matki-boskiej-z-tartakowa-w-lukawcu,16/ks-pralat-jozef-kornaga-kustosz-sanktuarium-w-lukawcu,371.html

@@@@@@@@@@@@

Zbigniew

Otrzyma³em gar¶æ linków z którymi siê zapoznam i strony te¿ odwiedzê.Pomy¶la³em,¿e gdyby siê Pan zwróci³  bezpo¶redni do kilku osób ,które za chwile podam bêdzie ³atwiej.

Barbara Zapa³ (Bownik) jej rodzice byli kierownikami Szko³y podstawowej w Kamieniu i wiem ,¿e posiada du¿± ilo¶æ starych zdjêæ.
Anna Skobel i jej mama .która teraz pisze jakie¶ pamiêtniki.Ona wiêc jako starsza osoba bedzie mia³a jakie¶ ciekawe wspomnienia i byæ       mo¿e zdjêcia.
Polecam te¿ Barbarê Ni¼nik (Osuch)obrotna kobietka to te¿ penie pos³u¿y pomoc±.

Je¶li przyjd± mi do g³owy inne pomys³y to poinformujê  Pana.

Polecam odwiedziæ profil OPOLE LUBELSKI I OKOLICE prowadzony przez Aniê Skobel.
Mi³ego wieczoru
                    Zbigniew Michalkiewicz
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: