naszaklasa
UÂżytkownik

Reputacja +1/-0
|
 |
« : Styczeń 16, 2008, 21:02:10 » |
|
Szef klubu PiS PrzemysÂław Gosiewski zwrĂłciÂł siĂŞ do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych o interwencjĂŞ w sprawie umieszczenia jego profilu w portalu nasza-klasa.pl. Gosiewski oÂświadczyÂł, Âże "nigdy nie zakÂładaÂł konta" w tym portalu. Szef klubu PiS poprosiÂł "o podjĂŞcie dziaÂłaĂą w zwiÂązku z uzasadnionym podejrzeniem popeÂłnienia przestĂŞpstwa przez jednego z uÂżytkownikĂłw portalu nasza-klasa.pl".
Wed³ug szefa klubu PiS, przestêpstwo mia³oby polegaÌ "na niezgodnym z prawem przechowywaniu i przetwarzaniu jego danych osobowych". - Jako osoba publiczna, aktywna politycznie i zaanga¿owana w dzia³alnoœÌ partyjn¹ nie mogê pozwoliÌ, by ktoœ oœmiesza³ moj¹ osobê i poprzez nieprawdziw¹ korespondencjê z innymi u¿ytkownikami portalu nara¿a³ mnie na utratê dobrego imienia - podkreœli³ w liœcie do GIODO Gosiewski.
Szef klubu PiS powiedziaÂł, iÂż "generalnie uwaÂża, Âże taki portal jak nasza-klasa.pl powinien istnieĂŚ". DodaÂł, Âże nie moÂże byĂŚ tak, Âże jakieÂś osoby logujÂą siĂŞ i podszywajÂą pod innych ludzi wykorzystujÂąc ich dane osobowe.
Szef klubu PiS tÂłumaczy w liÂście, Âże w ÂśrodĂŞ, w zwiÂązku z doniesieniami medialnymi na temat istnienia na portalu "licznych kont, ktĂłrych uÂżytkownicy podszywajÂą siĂŞ pod osoby publiczne", sprawdziÂł portal pod kÂątem istnienia wpisĂłw dotyczÂących jego osoby.
- OdnalazÂłem uÂżytkownika, ktĂłry w ewidentny sposĂłb podszywa siĂŞ pod mojÂą osobĂŞ. UÂżywa mianowicie mojego imienia, nazwiska, daty i miejsca urodzenia oraz miejsca zamieszkania. Stanowczo oÂświadczam, Âże nigdy nie zakÂładaÂłem konta na portalu nasza-klasa.pl, a uÂżytkownik uÂżywajÂący ich Âłamie ustawĂŞ o ochronie danych osobowych i narusza moje dobra osobiste - podkreÂśliÂł Gosiewski.
Szef klubu PiS prosi "o szybkÂą interwencjĂŞ i moÂżliwie jak najszybsze usuniĂŞcie zaistniaÂłych nieprawidÂłowoÂści w portalu nasza- klasa.pl".
W ÂśrodĂŞ Generalny Inspektor Danych Osobowych MichaÂł Serzycki zapowiedziaÂł, Âże przeprowadzi kontrolĂŞ na portalu nasza-klasa.pl, aby zbadaĂŚ czy zamieszczane tam dane osobowe sÂą bezpieczne.
Podkreœla³, ¿e ze wstêpnych ustaleù wynika, i¿ twórcy portalu podeszli "bardzo profesjonalnie" do kwestii ochrony danych, a kontrola, która ma siê rozpocz¹Ì w ci¹gu najbli¿szych dni, jest po to, by sprawdziÌ, czy zabezpieczenia danych s¹ wystarczaj¹ce.
W portalu nasza-klasa.pl mo¿na odnaleŸÌ wiele znanych nazwisk, w tym kilkunastu Donaldów Tusków z Pomorza, w podobnym wieku co premier. Jest te¿ m.in. profil Lecha Kaczyùskiego, opatrzony zdjêciem prezydenta.
|