[size=18]Na koniec chcê podkre¶liæ swój w±tek osobisty, ¿e przed piêædziesiêciu laty Zenon Kobus - organista, po Akademii Muzycznej w Warszawie / zm.1985r./, by³ inicjatorem ( razem z Leonem Szostakiem - prezesem Koszaliñskiego Towarzystwa Muzycznego) - koncertów organowych w³a¶nie w naszej Katedrze. Z uwagi na walory brzmieniowe organów , to on namówi³ prof. Feliksa R±czkowskiego swojego promotora na pierwsze koncerty, tak to siê zaczê³o.
.
Zenon Kobus te¿ wielokrotnie gra³ na organach podczas koncertów organowych w Koszalinie. Cieszê siê, ¿e kontynuowana jest ta jak¿e potrzebna muzyczna wirtuozeria we wszystkich wymiarach, bo nie tylko organy ko¶cielne ale i orkiestra, chóry, soli¶ci i ró¿ne zespo³y ¶piewacze, ciekawe instrumenty - nawet czasami tzw. egzotyczne.
.
Pozwoli³em sobie na wiêcej s³ów, poniewa¿ organy jako instrument towarzyszy mi od dziecka, kiedy mój brat Zenon zabiera³ mnie na swoje próby, koncerty - pomaga³em zmieniaæ registry g³osowe, jestem zauroczony brzmieniem organów, a KOSZALIÑSKIE do takich nale¿±.
.
Za rok znowu wspaniali wykonawcy i wielkie wydarzenia muzyczne.
[/size]
tekst i foto: Miko³aj Kobus
.
Zakoñczenie, oklaski, oklaski........................
@
Chórzy¶ci............ m.in. W³adys³aw Andrzej Pitak (baryton-bas), Miros³aw Stach i Miros³aw Sidor (basy)
@
Piêkne s³oneczniki dla wykonawców.
@
Publiczno¶æ na stoj±co dziêkowa³a wykonawcom.
fot. Miko³aj Kobus
.