"Nasza Klasa" - forum dla absolwentów, rodzin, kolegów i znajomych
Grudzieñ 18, 2024, 14:46:17 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum zosta³o uruchomione dla absolwentów szkó³ podstawowych, ¶rednich i wy¿szych oraz dla ich rodzin, znajomych i go¶ci.
Zapraszamy

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: dr¿enie r±k i nóg, ma kto¶ tak?  (Przeczytany 7115 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
19802agula
Zaawansowany u¿ytkownik

Reputacja +0/-0

Wiadomo¶ci: 30

« : Sierpieñ 09, 2008, 07:14:52 »

zachorowalam jak mialam 11 lat. objawialo sie to tak ze nie moglam zasn±æ do 5 nad ranem, balam sie czegos strasznie i jako dziecko nie wiedzialam czego wlasciwie sie boje.bolal mnie brzuch, nie mialam apetytu, mialam mdlosci, serce walilo jak mlotem............. az wkoncu wyl±dowalam w szpitalu niby na wyrostek, ale jak sie potem okazalo to byla nerwica:(
dzis mam 24 lata i tak sobie ¿yje z nerwica juz od 13 lat:D
1148
Zaawansowany u¿ytkownik

Reputacja +0/-0

Wiadomo¶ci: 35

« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 13, 2008, 09:48:53 »

portal  naszaklasa mo¿e pos³u¿yæ sfrustrowanym kobietom poprawianiu swojego samopoczucia, poprzez domaganie siê pochlebiaj±cych komentarzy. I tym sposobem czêsto zaobserwowaæ mo¿na brzydkie, ma³o atrakcyjne, niezgrabne kobiety, pod których zdjêciami przeczytaæ mo¿na buduj±ce opinie znajomych o tym, jak to piêknie wygl±daj± i jak bardzo zmieni³y siê od czasów podstawówki.

Portal ten jest wiêc doskona³ym materia³em do analizy kompleksów spo³eczeñstwa polskiego.

~~~~~~~~~~~~~~~

p³yta dvd z æwiczeniami oddechowymi pn. PRANAJAMA
szkolenie w wykonaniu hinduskiego lekarza Raviego Javalgekara,
w opracowaniu polskiego muzykoterapeuty W³adys³awa Pitaka.

Produkcja:  LOGOS  - Koszalin

Szczegó³owe informacje i zamówienia:
biuro@logos.dt.pl

G£OWA DO GÓRY - BÊDZIE DOBRZE
Chod¼ na  stronê:
http://www.logos.dt.pl/oferty

~~~~~~~~~~~~~~~~~

270757
Zaawansowany u¿ytkownik

Reputacja +0/-0

Wiadomo¶ci: 21

« Odpowiedz #2 : Marzec 27, 2009, 10:38:41 »

Wiesz co Babcia radzi Co?
Id¼ – uparcie Brnij do przodu
Id¼ Swoim w³asnym krokiem
Tak jak Umiesz –noga za nog±
Nie Zniechêcaj siê wzgardliwym wzrokiem
Nie Zaliczaj siê do tych co nie mog±
Id¼ – a¿ do granic si³y
Choæby nie wierzono w Ciebie wcale
Choæby wszystkie znaki - "nie" - mówi³y
Choæby burza – Ty id¼ dalej
Id¼ – na tych co siadaj± nie Zwa¿aj
W miejscu ju¿ zosta³o wielu
Ty id¼ – zmêczeniu siê nie poddawaj
Id¼ dzielnie a¿ do celu
Id¼ - w³asny szczyt zdobyæ
Nawet gdy nazywaj± Ciê kalek±
Id¼ - nie trzeba umieæ chodziæ
By zaj¶æ daleko ...
£ATWO mówiæ Babci....

Ena
Ekspert

Reputacja +0/-0

Wiadomo¶ci: 78

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 23, 2010, 07:26:35 »

S± strony, np. fora, na których dyskutuj± osoby j±kaj±ce siê. Robi± to od kilku lat i nadal s± to tylko poszukiwania metody wyleczenia. Swoj± frustracjê zmieniaj± na obmawianie znanych logopedów, co jest poniek±d zrozumia³e- jak nie ma efektów - to kto¶ musi byæ winien
1111
Zaawansowany u¿ytkownik

Reputacja +0/-0

Wiadomo¶ci: 44

« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 08, 2011, 22:08:17 »

Nad procesem starzenia siê mo¿na zapanowaæ
123456
Zaawansowany u¿ytkownik

Reputacja +0/-0

Wiadomo¶ci: 38

« Odpowiedz #5 : Lipiec 17, 2012, 06:57:17 »

Szanowny Panie W³adys³awie

Piszê do Pana poniewa¿ bardzo zmartwiona jestem rozwojem mowy swojego synka, który we wrzesniu skonczy trzy latka. Znalaz³am do Pana kontakt w Internecie. Szukaj±c pomocnych materia³ów odno¶nie stymulacji dziecka natknê³am siê na mail skierowany do Pana napisany przez równie¿ zmartwion± mamê. Postanowi³am napisaæ z pro¶b± o poradê oraz ewentualn± wizytê, poniewa¿ jestem ju¿ naprawdê bardzo zaniepokojona. Mój synek urodzi³ siê 8 wrzesnia 2008 roku. Ci±¿a i poród przebiega³y prawid³owo.

Kiedy synek skonczyl dwa miesiace okaza³o siê, ¿e ma bardzo nisk± hemoglobinê i trzeba by³o podawaæ dziecku ¿elazo. Mimo tego synek bardzo dobrze siê rozwija³, zacz±³ chodziæ w 13 miesiacu ¿ycia. Oko³o 8-10 miesi±ca powtarza³ po nas wyrazy typu myd³o-mem³o, buty-bu, lampa-ampa. Dalej nast±pi³a cisza. Tzn synek mowil tzw po swojemu. Majac dwa latka mowil  mama i tata oraz dziaba czyli babcia. Na bilansie dwulatka pani dr stwierdzi³a ze dziecko ma jeszcze czas i  poradzi³a nie denerwowac sie tylko ca³y czas uczyc dziecko. Nadmieniam, ¿e od pierwszych miesiecy mowilismy duzo do dziecka, rozmawialismy, usmiechalismy sie, czytalismy bajki, pokazywalismy obrazki, ksiazeczki, grzechotki. Po bilansie dwulatka kiedy rozwoj mowy nie postepowa³ w wieku 2,5 postanowilam wybrac siê do logopedy. Synek pocz±tkowo za bardzo nie chcial wspo³pracowac z pani±, nie chcial pokazac jêzyka, powtarzac. Ale swietnie rozroznial przedmioty kolory ale tylko na zasadzie pokazania.

Pani stwierdzila, ze synek jest leniwy i jeszcze zacznie mowic tylko trzeba go stymulowac.Jako ¶wiadomi rodzice codziennie po¶wiecamy dziecku czas: czytamy ksi±¿eczki, rysujemy, uk³±damy klocki, pokzaujemy ¶wiat mówi±c do synka prostymi zdaniam co siê dooko³a nas dzieje. Synek rozróznia kolory, przedmioty, ukada puzle, lubi malowaæ, bawic sie piankolin±, zna wiekszosc czesci samochodu, bezblednie pokazuje czesci ciala. Jest bardzo weso³y, kontaktowy, lubi bawic sie z dziecmi. Najwiekszym problemem sa wizyty u lekarzy. Tego
nie udaje nam sie wytlumaczyc dziecku. Zdarzaj± mu sie ataki p³aczu a nawet histerii.

Wiem, ze nie powinnam porownywac dzieci, ale bêdac na placu zabaw zauwazam, ze nawet duzo mlodsze dzieci od mojego synka mowia o wiele wiecej. Obecnie synek ma dwa latka i osiem miesiecy w jego s³owniku znajduj± siê nastêpujace wyrazy:
mama, tata, baba, bu³a, ko³o, naoko³o, dooko³a, dom, do dobu, tu, tam, ej, odmienia czasownik miec np mama ma, mama nie ma, ja mam, ja nie mam, nie ma, oraz czasownik jesc, ja jem, mama je. Ostatnio powiedzial bnastepujace zdanie :ja ide naoko³o do dobu (czyli domu). Ma problem z wyrazem oko, mowi bez k oo, zamiast mleko mowi mleo. U¿ywa wyrazów dzwiekonasladowczych, czyli mniam, bach, ijo.

Czy Pana zdaniem moge teraz zrobic cos wiecej zeby pomoc swojemu dziecku. Bardzo prosze o ocenê sytuacji.
Pozdrawiam serdecznie
Katarzyna
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: