Fotografie sÂą juÂż opracowane i oznakowane (prawa autorskie) i wszystkie za kilka dni znajdÂą siĂŞ w internecie.
CaÂły komplet (kilkadziesiÂąt szt) przedstawia rĂłwnieÂż widoki i obiekty Sokala, ZabuÂża, Walawki, Tartakowa, Komarowa i okolic.
Komplet fotografii moÂżna pobraĂŚ gratis ze strony:
http://www.sokal.fora.plosoby nie posiadajÂące dostĂŞpu do internetu otrzymajÂą pÂłytkĂŞ CD z w/w fotografiami razem z zakupionÂą pÂłytÂą dvd za zwrotem kosztĂłw wykonania filmu w kwocie 30 zÂł+ koszty wysyÂłki (5 zÂł) razem 35 zÂł po dokonaniu przedpÂłaty na moje konto bankowe.
(nr konta podajĂŞ osobom zainteresowanym)O czym jest film? Sporo miejsca na filmie zajmuje pobyt w ruinach paÂłacu Potockich i czynnym juÂż od 2004 r. koÂściele rzymsko-katolickim i cerkwi w Tartakowie.
W koÂściele byÂł chrzczony w 1914 r. mĂłj tata, a w maju 2007 r.podczas naszej wizyty, odbyÂła siĂŞ w nim Msza Âśw. w dwĂłch jĂŞzykach: polskim i ukraiĂąskim. Normalnie raz w tygodniu przyjeÂżdÂża ksiÂądz z Czerwonogradu (dawniejszy Krystynopol) i odprawia naboÂżeĂąstwa w jĂŞzyku ukraiĂąskim.
Na pewno duÂże wraÂżenie zrobiÂą ujĂŞcia klasztoru BernardynĂłw, w ktĂłrym obecnie znajduje siĂŞ ciĂŞÂżkie wiĂŞzienie oraz piĂŞkne widoki starego miasta i cmentarza w Sokalu. Wszystko jest uzupeÂłnione rozmowami w jĂŞzyku polskim i ukraiĂąskim z mieszkaĂącami sokalszczyny.
Na sfilmowanej wycieczce byÂłem z mojÂą ÂżonÂą TatianÂą (rodem z Wilna) i moja siostrÂą wujecznÂą (HaniÂą). Jej tata (WÂładysÂław Korykora) byÂł bratem mojej mamy, a jej mama miaÂła dom na Walawce, w ktĂłrym po wojnie byÂła szkoÂła. Dzisiaj tego domu juÂż nie ma, ale znaleÂźliÂśmy miejsce, gdzie kiedyÂś staÂł.
To tyle wspomnieĂą, ktĂłre na pewno uÂłatwiÂą obejrzenie filmu.
Gdyby pojawiaÂły siĂŞ jakieÂś dodatkowe pytania dot. naszego pobytu na sokalszczyÂźnie, to proszĂŞ pisaĂŚ na adres:
WÂładysÂław Pitak
Sokal2@wp.plalbo telefonowaĂŚ: (094)340-60-06.