Fotografie s± ju¿ opracowane i oznakowane (prawa autorskie) i wszystkie za kilka dni znajd± siê w internecie.
Ca³y komplet (kilkadziesi±t szt) przedstawia równie¿ widoki i obiekty Sokala, Zabu¿a, Walawki, Tartakowa, Komarowa i okolic.
Komplet fotografii mo¿na pobraæ gratis ze strony:
http://www.sokal.fora.plosoby nie posiadaj±ce dostêpu do internetu otrzymaj± p³ytkê CD z w/w fotografiami razem z zakupion± p³yt± dvd za zwrotem kosztów wykonania filmu w kwocie 30 z³+ koszty wysy³ki (5 z³) razem 35 z³ po dokonaniu przedp³aty na moje konto bankowe.
(nr konta podajê osobom zainteresowanym)O czym jest film? Sporo miejsca na filmie zajmuje pobyt w ruinach pa³acu Potockich i czynnym ju¿ od 2004 r. ko¶ciele rzymsko-katolickim i cerkwi w Tartakowie.
W ko¶ciele by³ chrzczony w 1914 r. mój tata, a w maju 2007 r.podczas naszej wizyty, odby³a siê w nim Msza ¶w. w dwóch jêzykach: polskim i ukraiñskim. Normalnie raz w tygodniu przyje¿d¿a ksi±dz z Czerwonogradu (dawniejszy Krystynopol) i odprawia nabo¿eñstwa w jêzyku ukraiñskim.
Na pewno du¿e wra¿enie zrobi± ujêcia klasztoru Bernardynów, w którym obecnie znajduje siê ciê¿kie wiêzienie oraz piêkne widoki starego miasta i cmentarza w Sokalu. Wszystko jest uzupe³nione rozmowami w jêzyku polskim i ukraiñskim z mieszkañcami sokalszczyny.
Na sfilmowanej wycieczce by³em z moj± ¿on± Tatian± (rodem z Wilna) i moja siostr± wujeczn± (Hani±). Jej tata (W³adys³aw Korykora) by³ bratem mojej mamy, a jej mama mia³a dom na Walawce, w którym po wojnie by³a szko³a. Dzisiaj tego domu ju¿ nie ma, ale znale¼li¶my miejsce, gdzie kiedy¶ sta³.
To tyle wspomnieñ, które na pewno u³atwi± obejrzenie filmu.
Gdyby pojawia³y siê jakie¶ dodatkowe pytania dot. naszego pobytu na sokalszczy¼nie, to proszê pisaæ na adres:
W³adys³aw Pitak
Sokal2@wp.plalbo telefonowaæ: (094)340-60-06.